B. BUGÁR: Prezident Gašparovič dal ďalší kopanec slovenskej demokracii

02.01.2013 Bratislava

Bratislava 2. januára (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič dal ďalší kopanec demokracii na Slovensku. Pre TASR to dnes povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Kandidáta na šéfa prokurátorov zvolila Národná rada SR 17. júna 2011.

Kopanec demokracii dal prezident podľa Bugára tým, že v súvislosti s vymenovaním Čentéša robil prieťahy. Šéf Mostu-Híd sa nazdáva, že tým najvyšší ústavný činiteľ prehĺbil zlú situáciu na Generálnej prokuratúre a prispel tak aj k zlej situácii v súdnictve. "Myslím si, že pán prezident je zodpovedný za stav, ktorý je už dlhodobo na Generálnej prokuratúre," uviedol Bugár.

"Kto chce psa biť, palicu si nájde," komentoval rozhodnutie prezidenta líder Obyčajných ľudí a nezvislých osobností Igor Matovič. Hlava štátu sa podľa neho snaží nájsť účelové dôvody na to, aby mal Smer-SD vlastného generálneho prokurátora. "Ivan Gašparovič iba potvrdzuje svoje slová, že je akoby člen Smeru," poznamenal pre TASR Matovič.

Strana Most-Híd po svojej tlačovej tajomníčke Zuzane Bačiak Masarykovej odkázala, že prezident mohol vziať na seba zodpovednosť a tento nešťastný krok urobiť ihneď po voľbe. "Neprispel by síce k zvyšovaniu dôstojnosti svojho úradu, ale nemusel obťažovať Slovensko nezmyselným naťahovaním už jeden a pol roka," podotkla s tým, že jeho postoj dokazuje okrem iného aj to, že slová o zodpovednosti, pokore a súdržnosti vo svojom novoročnom prejave nemyslel vážne. "Sťažuje situáciu Generálnej prokuratúry a dáva ďalší dôvod občanom, aby naďalej strácali dôveru v justíciu a vymožiteľnosť práva," dodala.

Šéf KDH Ján Figeľ vníma prezidentovo rozhodnutie veľmi kriticky. "Platnosť a zákonnosť voľby bola potvrdená Ústavným súdom SR. Prezident odkladal jeden a pol roka toto rozhodnutie, čím pomohol prehĺbiť neústavný a neprijateľný stav na GP, ktorá má byť strážkyňou zákonnosti na Slovensku," reagoval Figeľ. Rozhodnutie prezidenta je podľa neho fackou slovenskej zákonnosti a spravodlivosti a pokračovaním oslabovania dôvery ľudí v právny štát. "Nevymenovanie Jozefa Čentéša, medzinárodne uznávaného odborníka na trestné právo, za generálneho prokurátora, je v podstate pokračovaním postupnej snahy o koncentráciu moci a ovládnutie ďalšieho z najvýznamnejších orgánov štátu – Generálnej prokuratúry, stranou Smer–SD, s výraznou pomocou prezidenta SR, ktorý sa sám označil za akoby člena Smeru," podotkol Figeľ.

"Súčasné vedenie generálnej prokuratúry na čele s pánmi Tichým a Trnkom sprevádzané sústavnými škandálmi zrejme prezidentovi vyhovuje," myslí si poslanec NR SR Daniel Lipšic. Ak podľa neho v utorok (1.1.) prezident vo svojom prejave hovoril o vymožiteľnosti práva, tak dnes prevzal spoluzodpovednosť za tento stav.

"Prezident išiel podľa mňa ďaleko za možnosti, ktoré mu dáva zákon a ústava, pretože všetky podmienky, ktoré má spĺňať kandidát na vymenovanie na generálneho prokurátora, preveruje Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR a ten skonštatoval, že Čentéš je v poriadku," uviedol pre TASR poslanec SaS Martin Poliačik.

Prezident SR Ivan Gašparovič oznámil svoje rozhodnutie o nevymenovaní Čentéša predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," TASR dnes informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.




Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. "Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra 2012.

Prezident v súvislosti s Čentéšovým zvolením za generálneho prokurátora spomínal už skôr pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Jozefa Čentéša zvolil parlament za generálneho prokurátora 17. júna 2011.
 

Vyberte región